Magnus

5 min. læsning

12 gode tips til en bæredygtig ferie

Det fede ved at leve i den tid vi gør, er at man har hele verden foran en. Dog kan det have konsekvenser for miljøet, og det skal vi alle tænker over, inden vi rejser. Personligt er jeg ikke forstander for, at man bare skal blive hjemme hvert år, men derfor må man godt tænke sig lidt om, når man nu er afsted. Mange mennesker har det nemlig med at ændre sit adfærdsmønster fuldstændigt, når man tager på ferie. Det er der ingen grund til. Her kommer 12 miljøvenlige ting, som du kan gøre, når du er på ferie.

1) Husk at slukke lyset på hotelværelset

sluk lyset

Som nævnt tidligere har man tendens til at ændre sin adfærd, når man kommer på hotel, hvad end det er i Danmark eller udlandet. Det kan måske være fordi man ved, at man har betalt, så kan man ellers fråse så meget man vil. Husk dog at tænke længere end regningen for elektriciteten og tænk på miljøet.

2) Smid forstyr ikke skiltet på døren under dit ophold

Det er en rigtig god idé at bruge forstyr ikke skiltet på døren, når man bor på hotel. Det gør nemlig at rengøringspersonalet ikke gør rent på dit værelse. Typisk bliver der gjort ekstremt meget rent på hotelværelser, også langt mere end man egentlig behøver. Sengetøjet bliver skiftet hver dag og håndklæder bliver det samme. Miljøet venligt? Nej, tænkt derfor over hvor ofte du egentlig behøver rengøring.

3) Pas på med de lange bade

Selvom det er dejligt at have muligheden for at gå i bad så længe man har lyst, bør man alligevel overveje det. Derudover er der ingen grund til at gå i karbad hver dag, det bruger langt mere vand end blot et almindeligt brusebad. Tænkt på miljøet når du tager bade, selvom du er på ferie.

4) Returner ting som kort og brochurer med information og lignende til hotellet

Der er ingen grund til at smide brochurer ud, bare fordi i har set i dem. Det er en god idé at returnere dem til hotellet, så de kan give dem videre til de næste gæster, der skal på eventyr.

husk at shoppe lokalt

5) Tag en taske eller pose med, når i shopper

Det er super vigtigt, at man tager sin egen taske med. I har helt sikkert en masse ting, som i gerne vil købe, nu hvor i er ude. Det er også fint, men det mindste man kan gøre, er at opbevare tingene i alt andet end en plastikpose.

6) Køb lokalt

Dette kommer nok næppe som en overraskelse for dig, men det er godt for miljøet at handle lokalt. For det første er transport årsag til en kæmpe mængde af co2. Derudover støtter du de lokale, som dermed fortsat kan gøre andre turister glade og give dem en god oplevelse. Desuden er det en dejlig følelse at støtte et lokalområde, som har noget de brænder for.

7) Køb ikke ting fra truede dyre- og plantearter

Det er selvfølgelig altid en ekstremt dårlig idé at købe ting, som er lavet af truede arter. Det er sikkert ikke overraskende for dig, at det er forkert, men der er også en chance for, at du slet ikke får det igennem i lufthavnen – Så hvorfor overhovedet prøve.

vandreturen skal foregaa paa sporene

8) Følg sporene når i er på vandretur

Selvom det kan være fristende at gå ”off road” når man vandre, er det ofte ikke en særlig god idé. Sporene man kan følge er der nemlig af en årsag. Det kan både være for at beskytte de dyr, som lever i området, men også for at beskytte forskellige planter mod at blive trådt ned. Typisk kan man se alt fra sporet alligevel – Dem der har lavet det, vil jo gerne vise jer de ting, som er værd at se.

9) Snorkler eller dykker i? Hold fingrene for jer selv!

Hvis i snorkler eller dykker, er det altid bedst at holde fingrene for sig selv. Ser man eksempelvis på koraller ved man, at de er meget sårbare overfor berøring og udefrakommende bakterier. Ligeledes kan det være farligt for os mennesker at tage bakterier med op fra vandet.

brug offentlig transport

10) Brug offentlig transport eller lej en cykel

Selvom man er i udlandet og bare gerne vil opleve en hel masse, kan det sagtens betale sig at gøre brug af offentlig transport eller cykling. Det fede ved at cykle er, at man kommer helt tæt på, og har tid til at observere alle de ting man kommer forbi. Derudover sparer man miljøet for en masse co2. Skal i leje en bil, kan i med fordel se efter elektriske biler, hvis det er noget, som udbydes i området.

11) Er road trip en mulighed?

Hvis i er en hel familie, der skal afsted, hvorfor så ikke tage et road trip? For det første kan det faktisk være ekstremt hyggeligt at tage af sted hele familien, og man lærer virkelig hinanden på en anden måde, når man sidder i en bil, og er tvunget til at snakke eller finde på noget at lave. Måske kommer i lidt dybere i samtalerne, end i plejer?

Rejser man alene, er det dog værd at sige, at det kan være mere miljøvenligt at tage flyet, men det afhænger naturligvis af distancen.

12) Andre transportmuligheder som er mere miljøvenlige end fly

Hvis man er alene og ikke ønsker at tage flyet af den ene eller anden grund, kan man selvfølgelig også finde andre transportmuligheder. I Europa har vi et meget godt jernbanenetværk, og derfor er det faktisk overraskende nemt at komme rundt via tog. Selvom tog i Danmark er kendt for at være lidt af en risikabel affære, vil man i andre lande kunne opleve nogle fantastisk smukke ruter, og ikke mindst en meget velfungerende infrastruktur.

Før i tiden har rejsebranchen ikke ligefrem været kendt for at gøre specielt meget for de lokale samfund rundt omkring i verden. Det er heldigvis ved at ændre sig, og det er gået op for dem, at det faktisk er de lokale, som er med til at skabe en unik oplevelse for gæsten. Derudover er der mange flyselskaber, som er gået med ind i kampen om at reducere co2. Flyrejser er belastende for miljøet, men med lidt omtanke kan du gøre dit for, at din oplevelse for livet i et andet land bliver en realitet. Samtidig med vi stadig har miljøet i tankerne.