Jeppe

3 min. læsning

Er masseturisme et problem i Danmark?

Masseturisme er et term der de seneste år har været meget fokus på i udlandet, især store feriebyer såsom Barcelona, Venedig og Amsterdam. Men hvad er masseturisme egentlig? Masseturisme er et term der bruges når store mængder af mennesker rejser til den samme destination på samme tid af året og dermed bliver destinationernes infrastruktur og miljø udsat for flere mennesker end hvad det kan klare.

Sådan lider Venedig under masseturisme

venedig turisme

Det problem er noget der løbende bliver gjort noget ved, især har en by som Venedig gjort meget ved dette problem. Denne by oplever op til 30 millioner besøgende om året, hvilket er helt utroligt i forhold til byens størrelse på cirka 260.000 indbyggere. Disse indbyggere oplever konsekvenserne af masseturisme hver dag. Dette omhandler dyrere huspriser, dagligvarer, en trussel til de utallige historiske bygninger og ikke mindst en svækket lokalkultur.

Derfor har byen blandt andet indført et bødesystem for turister, turist skat og ikke mindst har byen også afskaffet mange af de daglige afgange af krydstogtsskibe.

Skal vi bekymre os om masseturisme, som det ser ud lige nu?

Der er ingen tvivl om at dette er et problem mange steder, men er det noget vi skal bekymre os om i Danmark? Ifølge Visit Denmarks nøgletal steg antallet af turister med 3,4% fra året 2017 til 2018, dette er dog en naturlig og sund vækst i forhold til resten af verden. De steder i Danmark, der måske bør fokuseres på, er København, Nordjylland og Sønderjylland. Disse regioner er de største turistmarkeder for Danmark, dog er det naturligvis med forskellige formål. Sønderjylland og Nordjylland er for det meste sommerhusferier for indenrigsrejsende og tyske turister som ofte varer en uge, hvorimod København er en storbyferie med mange forskellige nationaliteter og som oftest blot varer 2-3 dage før turen går videre.

Hvad kan der gøres ved masseturisme såfremt det opstår i Danmark?

Hvis det kommer dertil, at Danmark oplever en stor vækst i turister de næste par år, hvad skal der så gøres, for at det ikke ender som Venedig og Barcelona? En meget vigtig ting der skal fokuseres på for at undgå masseturisme, er at få turismeopholdene til at fordele sig over et helt år, og ikke blot have en sæsonbaseret turisme. Stederne der særligt skal fokusere på det er regionerne Nordjylland og Sønderjylland. For at gøre fokusere på at undgå masseturisme, handler det om at markedsføre stederne i lavsæsonen og fremvise hvor flot den danske natur også kan være i efteråret eller foråret. Dette er blandt andet en metode Algarve regionen i Portugal prøver af, da de oplever konsekvenserne af masseturisme.

Danmark som nation lider ikke af masseturisme på nuværende tidspunkt. Dog er der risiko for at lokalområder kommer til at opleve en stor del turisme. For at drage en konklusion kan vi med sikkerhed sige, at vi ikke kommer til at lide under samme tilstande som Barcelona og Venedig lige foreløbig.

Kilder: