Magnus

4 min. læsning

Nordlys i Finland

Finland er med årene blevet et ekstremt populært sted at rejse hen for at se nordlyset. Det er i det nordlige Finland chancerne for nordlyset er størst, og mange ender med at rejse til Lapland for at opleve det smukke fænomen. Egentlig er der ikke som sådan noget sted, som er bedre end andre. Det hele handler om at være heldig, og om at være på rigtige sted. Det der er godt ved Lapland er blandt andet, at der ikke er specielt mange byer, og ingen af dem er særligt store. Derfor er ekstremt nemt at komme væk fra alt det kunstige lys, hvilket gør at nordlyset virkelig får chancen for at vise sit sande jeg.

Hvornår skal man rejse til Finland, for at have de største chancer for at se nordlyset?

Der er ingen tvivl om at vinterperioden, er det absolut bedste tidspunkt. Her har man de lange dage uden særlig meget lys, hvilket kun er godt, hvis man vil have chancen. For at sige det kort, er det fra september til marts, som er de mest populære tidspunkter at rejse afsted mod Finland for at opleve nordlyset. Vælger man september og oktober eller februar og marts, er man faktisk rigtig godt stillet. Her er der nemlig ikke særlig mange skyer på himlen, og nordlyset får rigtig lov til at komme frem og “danse” for stjernerne.

nordlys i levi

Levi

Levi er kendt for både at have en fremragende udsigt til nordlyset samt gode skisportsfaciliteter. Levi er et fjeld, som ligger i Kittilä kommune. Det gode ved stedet er, at der ikke bor specielt mange mennesker i området. Derfor kan man altså få et ganske uforstyrret blik af det smukke nordlys. Derudover er det et af de steder, hvor de rigtigt gode billeder af nordlys er blevet taget. Mangler man noget at lave i dagstimerne, er der et hav af udflugter i området samt muligheden for at stå på ski.

nordlys i rovaniemi

Rovaniemi

Rovaniemi er et fantastisk sted, og nok også det mest populære sted i Lapland, at se nordlyset. Det er nemlig hovedbyen i Lapland, hvorfor der også kommer en del mennesker hertil. Typisk vil man måske tage til Rovaniemi og overnatte, og så booke ture derfra lidt væk fra byen, for at få det bedste syn af nordlyset uden alt det kunstige lys. Heldigvis kan man bo relativt billigt i Rovaniemi selv i højsæson, men det kræver dog, at man booker i god tid. Det tager cirka 3 timer at flyve til Rovaniemi.

En anden lille sjov ting ved byen er, at det er Julemandens officielle hjemby, og derfor har byen også meget andet at byde på end nordlyset. Hvis man eksempelvis vælger at besøge stedet henover jul, vil man helt sikkert få sig en oplevelse for livet i den hyggelige finske by.

nordlys i ivalo

Ivalo

Ivalo er en den by i Europa, som har den nordligste lufthavn. Derfor er stedet også for mange en “gateway” til livet i norden. Ivalo er en relativt lille by, men som de mange andre byer i Finland, er der massere at lave. Vælger man at besøge Ivalo kan man blandt andet se frem til et hav af vandreture, snescooter ture samt nogle fantastiske steder at se nordlyset. Aurora Village er helt sikkert et sted, som kan anbefales. Her bor man i små hytter ude i naturen, hvor der kun er et begrænset antal pladser. Derfor er det en god idé at booke i god tid, og helst inden det bliver højsæson.

Der er nok ingen tvivl om at Ivalo kan byde på en af de mest unikke oplevelser man overhovedet kan få med nordlyset i Finland.

Inari

Inari er et stort område i det nordlige Finland. Her kan man naturligvis også opleve nordlyset i fineste forstand. Inari byder på et hav af forskellige hoteloplevelser. Eksempelvis kan man opleve klassiske hoteller med vaske ægte finske traditioner. Derudover kan man opleve at bo i hytter med glastag, man kan altså ligge i sin seng og se direkte op på nordlyset. Det er et helt fantastisk sted, og der er ikke rigtigt nogle større byer, så man er altså i et med den skønne natur samt langt væk fra en masse kunstigt lys der kan ødelægge oplevelsen.

nordlys i nellim

Nellim

Nellim ligger i den østlige del af Inari, og er et af de steder, som jeg nævnte før. Her bliver der nemlig lagt vægt på finske traditioner. Oplev eksempelvis at blive transporteret af rensdyr eller at fiske igennem isen. Derudover er det også muligt at få ture på snescootere, og man kan virkelig komme langt væk fra alting, hvis det er det, man ønsker. Omkring byen er der massere af søer, både store og små. Derfor er det også oplagt for folk, der godt kan lide at fiske, at tage til Nellim. Det er en skøn aktivitet, man kan give sig til i løbet af dagen, indtil nordlyset kommer frem.